söndag 20 januari 2013

Bloggutmaning små soffbord

Jag antar bloggutmaningen att visa småbord! Vi har nämligen många andra saker i hemmet än tyska vaser. Men givetvis poppar det upp vaser på borden;) Jag börjar med mina två satsbord i teak, känner inte till tillverkaren eller designer, men jag gillar borden ändå.
På vänster sida står min fina, glada, blommiga vas från Scheurich med modell nr 517-50. Andra sidan av borden har också en Scheurich Europ Linie vas som granne nr 424-46
Mitt favoritbord kommer från föräldrahemmet i Blekinge. Mamma och pappa köpte "Lövet" från IKEA 1956 när de gifte sig. De köpte också sitt övriga bohag i Älmhult detta år. De flesta möbler finns inte kvar, en teak-buffé som jag har i sommarstugan och en turkos 3-sits soffgrupp som fortfarande använda.
Bordet "Lövet" designades 1955 av Gillis Lundgren för IKEA. Jag räddade bordet som stod på en undanskymd plats i föräldrarnas källarförråd, då var borsskivan i dåligt skick. Jakarnadaskivan putsades upp med Centurio och blev som nytt!! Gillis Lundgren började 1953 arbeta på Ikea som medarbetare nummer fyra. Med bakgrund från reklambranschen blev han ansvarig för Ikea katalogen men fortsatte snart som designer, däribland till bordet Lövet, hurtsen Tore (1958) och bokhyllan Billy (1979) som alla varit framgångsrika möbler för Ikea. Gillis måtto blev att designa för de många människorna, lösningar för vardagen baserat på deras behov. Ett koncept som vi känner igen på Ikea än idag. Så småningom blev Gillis designchef för Ikea och flyttade med hela familjen från Älmhult i Småland till Schweiz där Ikeas utvecklingsavdelning fanns.
Beskrivning i IKEA-kataloger -56 och -59

12 kommentarer:

DeBeer sa...

*Suck*
Jag skulle vilja ha alla tre borden på produktbladet :-)

Gila sa...

Lövet är verkligen fint! Skoj att så många antog bloggutmaningen!

Fammo sa...

Tänk vad fina saker Ikea har gjort. Svårt att tänka sej att dagens möbler skulle vara hela och eftertraktade efter 50-60 år.

Ann-Charlotte sa...

Åh den som ändå hade en "Lövet"...

Maria sa...

Åh, så fint lövet är, en mångas favorit i 50 tals hemmet :) Satsbordet också jättefint. Tack för titten! Hoppas vi ses på mässan.

Maria på tid och rum i Årsta sa...

Tjusigt!
Ser fram emot att se dig i tidningen snart :)

Lövet nytillverkades för IKEA ganska nyligen, i limiterad upplaga.
Som vanligt säkert lite (?) sämre kvalitet och inte lika roligt som ett riktigt gammalt.
Hade ett i butiken i somras, gulligt och fint!

La mômes Old fashioned sa...

Så fina bord. Lövet är ju en klassiker tycker jag, skulle vilja ha ett själv. Det måste vara extra kul att ha det från sina föräldrar.

RETROknoppen sa...

"Lövet" - vilket bord som går dessutom i generation! Snyggt!

Anonym sa...

Fint bord!

FLAK sa...

Oj Lövet, ja det är ett riktigt snyggt bord.
Kul att du oxå hängde på utmaningen=)

trillivippa sa...

Åh, Lövet...! Det är helt underbart, måste vara bland det finaste IKEA har gjort!

Moster Mjölgumpa sa...

Jag köpte Ikeas limiterade upplaga av Lövet i höstas. Bordet heter nu Lövbacken. Bordsskivan på Lövbacken är inte faner som jag misstänker att det är på Lövet. Utan nu kör de med trämönstrat laminat. Men vad kan man få för den "billiga" peng det kostade...