tisdag 31 augusti 2010

Flytande ljusblått


Vissa vaser går det bara inte att motstå, som denna Scheurich 38 cm hög.
Glasyren är alldeles blank och lite ojämn på de mörkare partierna. Den ljusblå färgen flyter liksom ut.
Roligt att flera av de svenska bloggarna blev omnämnda på den danska bloggen antik-blog.dk häromdagen:)

måndag 30 augusti 2010

Lodräta vågor


1542/33 är beteckningen under denna vas som har djupa spår i leran. Spåren är mossgröna till färgen och mellan dessa är det lövliknande former. Vasens översta¨parti går i samma gröna färg.


Tog den mossgröna glasyren slut? Inuti är vasen nämligen turkos, ett något udda val kan man tycka. Ja, ni slipper se den turosa!

lördag 28 augusti 2010

Favorit - Ruscha



Den keramikfabriks produkter jag är mest förtjust i är Ruscha. Deras vaser är oftast mer unika, har rolig design och färger. Ruscha existerade mellan 1905-1996. Rudolf Scardt tog över fabriken 1948 då fick den sitt namn Ruscha .
Vasen är märkt R - 22



Det går liksom bara inte att titta på denna vas, man måste känna och pilla på glasyren.


Visst är lavadroppen härlig! Fat-Lavavaser är definitivt mina favoriter.



Vaserna är inte lätta att hitta Sverige. Vill man ha de riktigt fina exemplaren får man ge sig ut på E-Bay och har man gott om pengar kan man köpa riktigt häftiga vaser. Denna lyckades jag hitta på Tradera och priset var helt överkomligt, frakten från Holland kostade mer.

onsdag 25 augusti 2010

Ljuva 70-tal


En riktigt härlig 70-talare från Scheurich! Färgkombinationen är inte att leka med:)
Grön, orange och brun på samma gång, inte illa.

Vasen finns i ett stort antal mönster, storlekar och färgkombinationer. Just denna är 15 cm hög.

måndag 23 augusti 2010

Fågelnäbb


Vasen påminner lite om en fågel med lång näbb och vacker fjäderdräkt!


Under kan man läsa att den är "HANDGEMALT". Mina tyskkunskaper är något bristfälliga, men utan alltför mycket fantasi kan man lista sig till att den är handmålad.


Ruscha har tillverkat vasen, som är 15 cm hög. Den har signerats GP. under och jag har tyvärr ingen aning om vem denna person är.

lördag 21 augusti 2010

Studie i blått


Fortsätter på temat blått och tre vaser från tre olika fabriker. Glasyrerna är så där härligt "blöta" ser nästan ut som om de inte vore färdigbrända.


Den knottriga typen av vas är jag inte ensam om att ha i min ägo. Eli på femtiotalsjakten hade en liknande inne i veckan, i hennes Tema om tyska vaser den 13 augusti. Vasen som är tillverkad av Jasba är 12 cm hög.


Den lite raspiga vasen till vänster är en Scheurich 22 cm hög och den i mitten 18 cm har tillverks av Carstens, fabriken använde oftast brun/röd lera.

torsdag 19 augusti 2010

10.000 besök på bloggen!

Idag hände det!!! Antalet bloggbesökare har nu passerat 10.000 besökare! TACK! I februari lades räkneverket in och personer från 32 länder har gästat bloggen t.ex en kille från Guam (som man ju knappt vet var det ligger) Det är roligt att flera blivit intresserade av W.GERMANY vaserna. Och tänk så många spännande kontakter jag fått med er därute "någonstans i världen".


Jag upphör inte att fascineras över mångfalden när det gäller vaserna; färg, form, storlek, glasyr, och design det finns ingen ände på variationen.


På bilden ser ni min minsta vas, endast 7 cm, tillsammans med min största som är 50 cm.


När jag når målet TUSEN VASER återstår att se!

tisdag 17 augusti 2010

Plommonblå


Carstens Tönnieshof, en fabrik som existerade mellan 1945-1984, har tillverkat denna vas. Färgen är lite klurig, plommonblå med blyertsgrå partier i mönstret.


Vasen är 18 cm hög och inhandlades i Blekinge i augusti. Carstens har många vackra och lite ovanligare vaser, det är dock inte så enkelt att hitta dessa längre.

måndag 16 augusti 2010

Rymdstation eller Svamp?


Jag har aldrig sett liknande svampvaser på någon loppis, däremot i en retro-shop i Stockholm där tar man 2900 för 3 stycken. Nåväl, kommer till Karlskrona i juli och inom loppet av 15 minuter hittar jag vaserna i två helt olika secondhandaffärer. Gissa om jag var glad!! Jag betalade 15 resp 30 kronor.


Vaserna påminner också om rymdskepp och kallas på tyska "Raumstation". Modellen går under namnet Simone och har serienr 96. De finns i olika storlekar 18, 25 och 45 cm höga. Färgkombinationerna går ofta i brunt. Det finns en helt fantastisk med brun stam och orangegult klot.


Bay tillverkade vserna och jag har ingen datering eller designer att presentera. Fabriken lades ner 1996 så innan dess kom de ut på marknaden. En gissning är dock sent 70-tal, den orange/bruna jag såg skrek ut; jag är tillverkad på 70-talet.


Vaserna är väldigt dekorativa där de står och förmedlar en lavakänsla.

söndag 15 augusti 2010

Turkos-Grön Bay


En läcker vas med pip, tillverkad av BAY, kunde jag inte motstå häromdagen. Är kanske egentligen en kanna, men visst kan man väl ha blommor i den?


Vasen är nr 7/17cm.


Glasyren är väldigt läcker; Medelhavsblå, turkos, gröngul. Ja, inte helt lätt att beskriva.

Dumler Breiden


Sommarens skörd av vaser blev inte så stor till antalet, ca 25 stycken. Det verkar som om uppköparna blir fler och fler:) Vasen är en födelsedags/bröllopsgåva och Dumler Breiden har tillverkat den med tillvekningsnummer 612/18. Ganska typiskt att den endast är märkt GERMANY, något som var typiskt för just D/B.


Denna härliga vas är direktimporterad från Tyskland och köptes av min kära kusin. Inköpet gjordes på en liten loppis utanför Stade.


Vasen är väldigt vacker, men har en något udda färgsättning brun, gul och grön. På båda sidor finns reliefmönster, små skålformade reliefer täcker den bruna bottenglasyren. Jätteglad att jag fick den!

torsdag 12 augusti 2010

I am back!


Äntligen tillbaka på bloggen, har haft abstinensbesvär. Efter en intensiv, men otroligt rolig sommar är jag nu tillbaka för att fortsätta med "Tusen Vaser". Tysklandsresa, Giftemål, Nordnorgeresa i 2 veckor, flytt till Värmdö och min 50-årsfest har hållit mig mer än sysselsatt. Jag ska försöka fortsätta lägga in en vas om dagen. Idag blir det lite blandad kompott, inte bara vaser utan även ett par bröllopsbilder. Den 3 juli gifte vi oss i Blekinge. Min brudbukett är som ni ser i lime och lila, färgtemat för hela bröllopet.


Haldensleben har tillverkat vaserna som vi hade med i bordsdekorationen, lite åt limehållet.


Nu har min 78-årige far köpt sig ännu en vas. Han visade stolt upp fyndet, som vi fick låna att sätta lila blommor i.


På varsin sida fram mot altaret fick två Scheurich golvvaser pryda plats. Tyvärr blev bara en dokumenterad, den lilla utan hänkel var på andra sidan. Vattenglaset stod där om brudgummen skulle svimma:) han klarade dock sig.


Även blommorna i mtt hår gick i lime och lila!

Imorgon börjar jag visa några av sommarens fynd, dock ingen storskörd...men nu är det höst och dags att sätta igång jakten på Tusen Vaser!