onsdag 31 mars 2010

Strehla 70-tal


Strehla, den östtyska fabriken har producerat måååånga vaser och är realtivt lätt att hitta på loppisar. En del är mindre vackra, men när jag såg de här två slog jag genast till. Vaserna är 17 och 18 cm höga.


Jag tänker på en kopp choklad med grädde som börjat "flyta" ut i koppen när jag ser de bruna färgnyasnerna. De oranga ovalerna med lavaringar runt blir en härlig kontrast och sätter lite sprätt på designen.

tisdag 30 mars 2010

Ränder i svart och vitt


En stram och enkel Strehla i vit/randig kostym, med hänkel.


Serienummer är 980 och vasen är 20cm hög

söndag 28 mars 2010

Utställningsbilder från Miltenberg


Entrén till det gamla muséet i Miltenberg, en affisch som den på väggen åkte med i ryggsäcken hem.


Stilrena Scheurichvaser, den höga golvvasen är 50 cm hög.


Såna här färgglada vaser gillar jag!!!
Titta på bilden nedan så kan ni på ett ungefär datera vasen med den lila etiketten:)


Ett roligt inslag var affischen med etiketterna, ett enkelt sätt att ungefär tidsbestämma vasens ålder. Tyvärr är ju dock inte alla vaser man hittar etikettmärkta. Klicka på bilden så den kommer upp som megabild så ser ni tydligare.

Vas-svit


Här kommer ett helt kit med W.Germany keramik, inte bara vaser. Visst är det en fin svit; hänkelvaser, fat och en liten korg.
Tyvärr är kollektionen inte min egen utan den fanns med på utställningen i Miltenberg.


Det fanns ett flertal blomster-hyllor från 50-talet med och just på denna stod det vaser, läckra och unika från Scheurich.


En serie i brunt och svart.

fredag 26 mars 2010

Grönt är skönt!


Två av Scheurich vanligaste modeller, som finns i oändlig variation när det gäller färgkombinationer, dekorer och storlekar. Trots detta är de väldigt dekkorativa!



Närstudie av vaserna som har en mörkbrun kopparglasyr som bas. Därefter ligger ett matt och vitt lavabälte med schatteringar i brunt. Ovanpå lavabältet ligger en vacker olivgrön rand, en glasyr som bryter av det mörka på ett läckert sätt


270-18 står under denna vas.


Vasen med hänkel har serienummer 407-20.

Svart Påsktupp


När jag såg denna svarta vas med hänkel tänkte jag på en påsktupp i vackra färger. Ni vet de där från Portugal, men de har ju fatastistk vackra kammar förstås.
Nåja, associationen är kanske lite långsökt... Vasen som är tillverkad av Bay är 22 cm hög och har serienummer 522 och den är endast märkt GERMANY.

torsdag 25 mars 2010

It´s a gift for you!


Vasen är en present från ägarinnan till familjehotellet "Flair Hotel hopfengarten" i den lilla mysiga staden Miltenberg, 6 mil söder om Frankfurth.
Vi besökte nämligen, i januari 2009, fabriken Scheurich utställning på muséet i Miltenberg. När vi berättade vad vi gjorde där blev hotellägarinnan väldigt förvånad men sa efter en stund: -Oh, wait a minute. Något senare kom hon upp från källaren med den dammiga vasen, sträckte fram den till mig och sa:
- It´s a gift for you.
Gissa om jag blev glad! Änuu gladare var jag att den kom hem utan skador, men den var mitt handbagage.
Vasen är 50 cm hög och tillverkad på fabriken Uberlacker. Tänk förra helgen hittade jag en av samma modell i Oskarshamn för 125 kronor, men mörklblå.


Några av de vackra vaserna som fanns med på utställningen.


Dessa vaser har serienummer 271 och är 22 cm höga.


Hundratals vaser fanns med på utställningen och de flesta var lånade från privata ägare runtom i trakten. Det var häftigt att se så många olika vaser på en och samma gång. Jag kommer lägga in fler bilder framöver.

tisdag 23 mars 2010

Vasstudie


En sektion i mina hyllor ser ut såhär; Jag var tvungen att drastiskt tömma hyllan på alla mina böcker som är förpassade till förrådet.


Drömmen är jättehuset och ett vardagsrum på 100 kvadrat. Tänk att från golv till tak ha en hyllkonstruktion där man kan se varje vas för sig och inte som nu stående på tredubbla led.


Fina är de i alla fall!

TURKOSA nyanser


Denna skönhet i turkos, med mönster från Antiken, passar bra ihop med 60-tals soffan. Tyvärr kommer färgerna inte riktigt till sin rätt på bilden. De är mycket klarare i verkligheten.


Golvvasen är 40 cm hög och väldigt smäcker med den fina lilla hänkeln på sidan.


Har inte riktigt koll på tillverkaren ska försöka hitta mer fakta! Eller någon som har en med etikett på???

söndag 21 mars 2010

Blomsterkorg


Även om jag bestämt mig för att bara köpa vaser gick det inte att gå förbi denna lilla söta W.Germany korg/vas i keramik. Men visst kan man ha små vårblommor i den till påsk?? Den ljusgula färgen med det svarta och grå mönstret passar på påskbordet.


Korgen är 10 cm hög och är tillverkad av Bay på 50-talet. En smal kant med gulddekor löper runt korgens ytterkant.

50-tals charm


En 50-talare som jag köpte i Mjällby (mest känt för fotbollslaget som nu är i allsvenskan:) Dekoren är jättefin, med färgglada rutor i kontrast till den svart-och vitstänkta bakgrundsglasyren.


Vasen är 18cm hög och är tillverkad av Bay och har en något udda turkos glasyr som vasens insida är glaserad i. Var de andra färgerna slut, undrar man?

lördag 20 mars 2010

Blåsvart Bay


Oh, vilka härliga färger! Den blåsvarta kontrasterar mot den röda glasyren på ett läckert sätt. Färgerna rinner i varandra. Det röda partiet har dessutom vågmönstrade linjer i orange. Vasen från Bay är 28 cm hög.


Baksidan har en blåsvart dekor som går diagonalt från topp till botten. Ögat blir nästan lurat att tro att det är en hänkelvas.

fredag 19 mars 2010

Mitt i Prick


En härlig 50-tals golvvas från Bay i vit glasyr och med ett enkelt mönster av olikfärgade prickar och svarta streck.


Golvvasen är 45 cm hög

onsdag 17 mars 2010

Jasba i rött!


En Jasba i rött och brunt 25 cm hög. Insidans glasyr är i svagt ljusblått.


Den vackra röda blanka glasyren har en dekor som påminner om tulpaner.
Vasen finns i olika storlekar.
Gårdagens loppisskörd blev helt otippat 7 nya vaser.

tisdag 16 mars 2010

Wienerbröd med russin


Gissa om jag blev glad och förvånad när jag hittade denna vas! Jag trodde bara den fanns med strikt punktdekor men här kommer en annan variant. Modell 4074 från Haldensleben.



Denna gång finns det bara 8 punkter på sidorna, påminner om russin som man gärna vill pilla ut ur glasyren. Varför inte ett smarrigt wienerbröd med ringlat florsocker?!!


15 cm hög är vasen.
Dessutom inbringade helgen 6 nya vaser till samlingen, varav en gigantisk golvvas 50 cm hög. Bilder kommer!

måndag 15 mars 2010

Kedjemönstrat!


Golvvas från Carstens Tönnieshof, ett ganska rustikt intryck ger den 40cm
höga vasen.


Färgkombinationen är vacker, brunmelerad med blå toner.


Kedjemönster kallas den utanpåliggande dekoren, som har blå glasyrdekor.


Dieter Peter kan möjligen vara designern.

söndag 14 mars 2010

free counters

50-årspresent


Var på 50-årsfest igår och vad var det första vi såg när vi kom in i festlokalen?
Jodå, en stor, brun, fin Scheurich golvvas:)tyvärr gick det inte att kontakta lokalägaren, annars hade vi budat. Jag passar härmed på att visa att ibland använder jag mina vaser till att ha blommor i!! Scheurichvasen är en av 50-årspresenterna från kollegan Christina och sambon Rolf. De fina liljorna kommer från moster Stina och de stod så fina i 16 dagar.


Vasen är 40 cm hög, finns i matt och blank glasyr och i ett stort antal färger.
Strykjärnet kommer från Philips:)

lördag 13 mars 2010

Vårgrön vas!!


En vårgrön Scheurich med härligt blank glasyr. Hänkelvasen är 28 cm hög.


Vasen är reliefmönstrad och har ett "Antikt" mönster. Den kommer at pryda sin plats på påskbordet.

fredag 12 mars 2010

Blågrå bubbla


Antikhandlaren i Sundsvall plockade fram denna vackra golvvas ur sina gömmor, jag slog till direkt. Scheurich har gjort vasen och märkningen under har stämplen Sscheurich vilket inte tillhör vanligheterna


Fantastisk glasyr i blåmelerat som rinner ner längs vasens yttermynning och över hänkeln.


40 cm hög är vasen och det nedre grå partiet är 25 cm på det bredaste stället. Den delen har lavastruktur med reliefmönster i form av cirklar.


Sundsvall är ett ställe man borde besöka oftare, i alla fall om man är ute efter unika vaser.